Nu finns fastighetsgränser i hitta.se

hittaNu kan man se fastighetsgränser i 2000 orter på hitta.se. Man kan klicka på kartan och se vilken fastighet det är. Det går inte få fram ägare på fastigheten men man kan ju söka på adressen och få fram vem som bor där. Det går inte heller att söka på fastighetsbeteckning utan man får leta sig fram via kartan eller adressen. Det verkar som bara privata fastigheter finnas med, inte kommunala eller statligt ägda.

En del (typ lantmätare) blir nog oroliga att folk ska tro att gränserna stämmer i alla lägen trots att de i värsta fall kan vara 10-15 meter fel, detta på grund av att de är digitaliserade från gamla papperskartor och kanske inte heller bildade genom en riktig lantmäteriförrättning. Att det därför ska bli grannfejder och annat. Jag vill i alla fall tro att gemene man kan lära sig att allt som finns på en karta inte behöver stämma till 100 %.  Jag har förresten tidigare skrivit om Googles kommungränser som är helt värdelösa.

En fråga är hur detta fungerar med PUL? Tidigare har det inte varit OK att visa fastighetsinformation på detta sätt. Jag frågade Metria, som har varit inblandade i kartlösningen, och tydligen har hitta.se ett utgivningstillstånd/-bevis så det ska vara OK antar jag.

Ägare till fastigheter kan man annars få gratis om man kontaktar Lantmäteriet eller besöker ett lantmäterikontor. Via Metrias tjänst FastighetSök för alla kan man söka fastighetsbeteckning om man har adressen. För 60 kronor kan du också köpa mer information om fastigheten (tomtyta, boyta, taxeringsvärde, servitut etc.). Se exempel.

Läs även: Friluftskarta finns nu på hitta.se

Annonser

3 reaktioner till “Nu finns fastighetsgränser i hitta.se”

  1. Vet att det ju är ett gammalt inlägg men vill bara kommentera att det inte är riktigt sant. Hitta.se kallar det för tomtkarta och det är mer korrekt. Det är inte alls ovanligt att en markerad tomt ingår i en grupp ”tomter” som tillsammans är en fastighet och har samma fastighetsbeteckning. Så lita inte på att du hittat en ”fastighet” när hitta visar tomtgränser och anger en fastighetsbeteckning.

    1. Tyvärr har många problem att veta vad en fastighet är. Många tror att det är själva huset som är fastigheten. Hur många gånger har man inte läst ”Hela fastigheten har brunnit ner till grunden”?
      Det som hitta.se kallar tomter är jag helt säker på att det i själva verket är fastighetsgränser och klickar man på den visas fastighetsbeteckningen.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s