Inte fria orienteringskartor

Jag har en lista där jag länkar till de fria orienteringskartor jag hittar och blir tipsad om. Som du kanske vet tycker jag att orienteringskartor ska släppas fria. Trots det ska jag tipsa om några ställen där man kan hitta orienteringskartor som inte är fria.

  • Svenska orienteringsförbundet har två ställen där klubbar kan lägga upp sina kartor. Kartbanken har funnits längst och här finns flest kartor även om den är långt ifrån komplett. Det bygger på att klubbarna lägger upp sina kartor och det är det många klubbar som inte gjort eller inte uppdaterat på flera år. Jag lade själv in Vänersborgs SKs kartor men det skulle behövas några uppdateringar. Jag skulle tro att anledningen att inte klubbarna prioriterar att hålla tjänsten uppdaterad och komplett är att de inte ser någon nytta med den. De blir inte fler orienterare i klubben och de säljer inte fler kartor. Så känns det in alla fall för mig. Det känns bättre att hålla egna hemsidan uppdaterad.
  • Hitta orientering är en nyare tjänst där man förutom kartor även kan hitta naturpass och klubbstugor. Man ska även kunna köpa kartor och Naturpass via hemsidan. Eftersom tjänsten är ganska ny finns inte så mycket innehåll. Även här bygger det på att klubbarna själva lägger in kartor och jag förstår om det är många som inte ser fördelen med det. Läs mer.
  • World of O har en sida där massor av kartor från tävlingar och träningar samlas, Maps.WorldofO. Här finns kartor från hela världen som samlas ihop från orienterares DOMA-kartarkiv och kartor på Routegadget. Fantastiskt bra tjänst om man vill se hur kartor ser ut i olika delar av världen.

I Sverige är det annars lättast att söka sig via klubbarnas hemsidor. För att få tag på kartor i andra länder är det nog enklast att söka via respektive lands orienteringsförbund.

Annonser

One thought on “Inte fria orienteringskartor”

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s