Släpp orienteringskartorna fria

Finska, danska och norska motsvarigheterna till Lantmäteriet har släppt kartdata fria och i Sverige är man också på gång. Stockholms stad släpper kartdata fritt inom kort. Jag tycker det är dags att även vi i orienteringsklubbarna släpper våra orienteringskartor fria för vem som helst att ladda ner, skriva ut och använda. Det ökar tillgängligheten och klubbarna förlorar inte något nämnvärt ekonomiskt på det.

orienteringskartor

Min erfarenhet är att det är säljs väldigt få orienteringskartor till allmänheten. Förutom ett fåtal områden i närheten av storstäderna tjänar klubbarna i princip ingenting på kartförsäljning. Dessutom är det färre och färre som trycker upp kartor annat än till tävlingar och träningsarrangemang så att fixa fram kartor för försäljning skapar bara mera jobb för kartansvariga. Kartorna bör finnas för fri nedladdning i lämpligt filformat. Exempelvis skulle man kunna lägga en länk i kartbanken.

 • Detta innebär att klubbarna inte behöver ha några kartor på lager som blir gamla utan man får alltid den senaste uppdateringen.
 • Det blir enklare att distribuera när alla kan ladda ner kartan själv. Nu måste kartorna skickas med posten eller så måste man bestämma att man hämtar kartorna någonstans.
 • Om det skulle vara lättare att få tag på orienteringskartor borde intresset för att ta sig ut i skogen i varje fall inte minska. Fler kanske skulle bli intresserade av våra kartor och vår sport. Det skulle kunna locka  någon att bli tävlingsorienterare. Det vore ju trevligt.
 • Det skulle även bli mycket lättare för oss orienterare att få tag på kartor till exempel när vi själva är på resor. Det skulle gynna alla orienterare.
 • Man skulle kunna erbjuda kartor över små områden där det inte är värt att trycka upp kartor men som ändå kan vara intressanta.
 • Inför större värdetävlingar säljs det ofta kartor med träningspaket. Jag tror man kan fortsätta på samma sätt som nu, de allra flesta betalar gärna för att få en arrangerad och genomtänkt träning.

I juni 2012 lade vi i  Vänersborgs SK ut en del kartor i närheten av tätorten som PDF och JPG-filer. Vi ansåg att de formaten är de enklaste att använda för motionärer och andra icke orienterare. Eftersom vi såg dessa som huvudsakliga målgruppen valde vi bort kartor längre från tätorten i detta skede. Alla klubbmedlemmar har tillgång till ocad-filerna via en lösenordsskyddad del av hemsidan.

Finns det några problem jag inte tänkt på eller har jag rätt?

Jag har gjort en lista där jag samlar ihop de fria orienteringskartor jag hittar, tipsa mig gärna om fler.

UPPDATERING: Jag startade en tråd på orienterare.nu om detta.

Annonser

13 thoughts on “Släpp orienteringskartorna fria”

  1. Finansieringen borde inte påverkas. För de allra flesta kartorna säljs det för så lite pengar att det inte spelar någon roll. Men man kan ju alltid ha möjlighet till frivillig betalning.

  1. Jag tycker inte det borde spela någon roll om man har karta med sig eller inte. Det borde inte bli dramatiskt många fler i skogen. Man kan ju testa med tätortsnära områden som vi har gjort i Vänersborg.

 1. Hej Jonas!
  Du är inne på helt rätt väg i förslaget.
  Tillgänglighet är något som kan föra orienteering framåt. Kombinerat med utbildning av skolornas gymnastiklärare av banläggningsprogrammet Purple Pen skulle kunna innebära ett lyft för nyrekrytering.

 2. Helt rätt, Jonas!
  Dottern har orienterat lite i skolan men inte riktigt fått kläm på det så hon fick låna hem kartan över granskogen. Gott så och vi var ute tillsammans i lugn och ro ett par timmar, jämförde naturen med kartan och fick förståelse för skalan och så.
  Nu sökte jag på nätet för att hitta kartor över andra områden för att få variation och’lura ut’ henne igen men det verkar stupa på just tillgängligheten….
  Lycka till med den fortsatta lobbyingen;-)

   1. Tack för raskt svar!
    Det som var närmast (Örebro) var nog Hallstahammar och Karlstad….
    Jag får kolla med klubbarna.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s