Allt om att rita orienteringskartor

Med anledning av denna tråd på orienterare.nu kom jag på att man borde sammanställa lite tips hur man som nybörjare gör för att rita en orienteringskarta. De kommer både från den tråden och från mig själv. Nu är ju jag nybörjare själv det är ju inte helt säkert att jag har rätt… Jag har tidigare skrivit lite om hur man ritar en orienteringskarta men tänkte nu göra en större sammanställning.

karta

Läs på

• Läs igenom kartnormen ordentligt. Sprintkartnormen finns i ett separat dokument.

• Läs kartritarboken som SOFT har gett ut. Kostar 159 kr på idrottsbokhandeln.se. Den är några år gammal (utgiven 2005) men det finns en hel del matnyttigt att läsa.

• Läs om kartor på orientering.se. Man kan lära sig en hel del genom att läsa informationsbrev och anteckningar från kartträffar, utbildningar m.m. Här finns även information om hur man beställer laserdata från Lantmäteriet.

Läs även under ”Annat om att rita kartor” längst ner.

Grundmaterial

• Finns det en gammal orienteringskarta i området bör man naturligtvis se om man kan använda något från den. Är den gammal kanske det inte är mycket att ha men man kanske kan få tips hur den tidigare kartritaren redovisade olika saker på kartan.

Underlag Mariedal från kommunens kartdata
Underlag Mariedal från kommunens kartdata

• Kolla med kommunen vad de har för kartdata i området. Man bör som ideell organisation och för icke kommersiell användning få det gratis eller mycket billigt. Gärna som dxf-filer eller shape som man kan importera direkt in i ocad eller annat kartritningsprogram. Från kommunens kartdatabas bör man kunna få allt från höjdkurvor, byggnader och vägar, till lyktstolpar och trottoarkanter. Även fastighetsgränser kan vara bra att ha även om de ju inte ska vara med på färdiga kartan. Tomtmark ska ju inte visa fastighetsgränsen utan mer en typ av hemfridszon som kan vara större än fastighetsgränsen. Den kan ju även finnas runt industri- och ekonomibyggnader.

• Kolla med kommunen vad de har för ortofoto (eller flygfoto) i området. Kommunerna brukar ha betydligt bättre ortofoto än vad man kan hitta på eniro/Google/hitta.se. Detta kan man lägga in som bakgrund i ocad och sedan markera sånt som inte är med det övriga kartmaterialet. Vegetationsgränser, enstaka träd och buskar är exempel på saker som brukar vara fint att ta från ortofoto.

• Man kan få mycket hjälp av laserskanning. Lantmäteriet säljer laserdata från mycket billigt till ideella organisationer som t.ex. orienteringsklubbar. Jag tycker alla klubbar bör köpa in det över sina områden. Läs hur man beställer på SOFT:s kartsidor. Man kan ju enkelt skapa höjdkurvor, grönt och gult helt automatiskt med programmet Karttapullautin. Jag har gjort ett test av karttapullautin och svarat på hur man använder karttapullautin. Jag har även skrivit om de färdiga kartorna, Ursand-Timmervik, Rämje-Lindveden och tränat på en autoskapad karta. Alternativ till Karttapullautin är OL Laser som finns på oapp.se eller Laserscan tool.

Rekognosering

Rekonosering Mariedal
Rekonosering Mariedal

• Jag har tidigare skrivit lite om hur jag har gjort när jag rekognoserat. I småprojekt i områden med bra grundmaterial tycker jag inte det finns anledning att investera i prylar så man kan rita direkt ute i fält. Om man nu inte tycker det är kul med prylar… (Kartritning, stadskartan i Vänersborg och Rekognosering från fågeltornet).

• Det är en hel del som använder GPS vid kartritning. Kartsam har tidigare sålt sitt System Asmund men jag hittar ingen information om det nu. Karl Bergstrand i Hjo använder en bärbar dator när han ritar kartor i skogen.

Att använda OCAD och laserdata

• På OCAD:s hemsida finns små korta instruktionsfilmer som visar många funktioner. Det finns även en wiki för OCAD 11.

• På Kungälvs OK:s hemsida finns en guide för hur man hanterar laserdata till kartritning.

• Norska orienteringsförbundet har jämfört Ocad med Open Orienteering Mapper.

• Martin Lerjen har skrivit en bra bloggpost om hur man kan använda laserdata till att göra en orienteringskarta hemma i soffan.

Annat om att rita kartor

• Det finns en Facebook-grupp för kartritare, Orienteering Mappers Int. Där kommer det ibland ut intressanta frågor och annat som berör kartritning.

• Hans-Åke Öström har skrivit en del om kartritning. Ritanvisningar, Rita karta med GPS, Skapa skolkartor i OCAD.

• IOF:s kartkommitté har en beskrivning på hur man ritar orienteringskartor. Jag har bara skummat lite snabbt och det kan nog vara lärorikt. Den har nog några år på nacken men det mesta borde vara relevant även nu.

• På Kartringens hemsida finns nyhetsbrev och annat som kan vara intressant.

• Helge Gisholt, kartritare NM-Sprint Skien 2013 har delat sina erfarenheter om sprintkartor.

• Kell Sønnichsen har skrivit om sina erfarenheter om att rita sprintkartor till bland annat VM 2006.

• På Orienteering-Wiki kan man hitta en del om kartritning.

Har jag missat något? Skriv gärna en kommentar.

Annonser

2 reaktioner till “Allt om att rita orienteringskartor”

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s