Kartritningsprogram för orienteringskartor

Uppdaterad: 2012-10-24
Här samlar jag ihop de olika kartritningsprogram som kan användas för att rita orienteringskartor. Jag har själv inte provat något annat än OCAD så jag kan inte svara för hur bra de andra fungerar. Hör gärna av er om ni har erfarenhet av något. Det var fler än jag trodde när jag letede lite. Vore kul att testa något eller några av gratisprogrammen.

 • OCAD  Det mest spridda programmet för att rita orienteringskartor. En äldre version finns för gratis nedladdning (version 6) men den fungerar inte med Windows 7. Det finns även en version med bara banläggningsstöd. Sedan version 10 finns det även en gratis viewer. En version där man i stort sett bara kan öppna, titta och skriva ut OCAD-kartor.
 • OpenOrienteering Mapper Ett projekt för att skapa ett kartritningsprogram med open source. Inte klart när det lanseras.
 • PC-mapper, hittar inte någon information om detta program som bland annat används av Kartsam.
 • Momap är ett program för handdatorer och smartphones (Android eller Windows Mobile) för att redigera kartor, specifikt filer skapade med OCAD. Det är inte gjort för att ersätta OCAD utan för att komplettera.
 • MapStudio är en uppsättning av orienteringsymboler för Adobe Illustrator.
 • O-scape är ett tillägg till open source-programet Inkscape med de symboler som behövs till orienteringskartor.
 • myO-map är gratisprogram för att rita / redigera orienteringskartor på Windows Mobile och Windows CE-enheter (PDA, Navigators) med eller utan GPS.
 • OpenOrienteeringMap är egentligen en variant av OpenStreetMap där vem som helst kan uppdatera en karta som i dagsläget i Storbritannien, Belgien and Sverige.
 • Freehand använder Kart-Bosse till kartritning. Han har ju bland annat ritat kartorna vid Idre Fjäll.

Intresserad även av banläggingsprogram?

Annonser

4 reaktioner till “Kartritningsprogram för orienteringskartor”

 1. Hej på Er
  Kan tipsa om bra kartor på Riksantikvarieämbetet, där Du kan växla mellan vanlig karta till Ortofoto (med fastighetsgränser och alla R-markeringar (för fornminnen och annat) eller terrängskuggningar, terränglutning mm. Fastighetsgränserna uppdateras väldigt snabbt.
  MVH Roland

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s