Fria orienteringskartor

skrotnisses lekplats 151019

Uppdaterad 2017-07-31
Jag har inte haft riktigt koll senaste tiden, förhoppningsvis finns fler fria orienteringskartor än som är listade här. Här följer ursprungsinlägget:

Orienteringskartor tycker jag borde släppas fria, läs varför. Jag har letat lite efter orienteringskartor som är fria för nedladdning och användning men hittade inte speciellt mycket. I Vänersborgs SK har vi lagt ut del av klubbens kartor i och i närheten av tätorterna för fri användning.

Här är de klubbar jag har hittat som erbjuder kartor för fri användning. De flesta kartor jag hittat är skolkartor men det finns en del annat. De som har annat än skolkartor är Stora Tuna, Domnarvet, Jönköping, IFK Mora OK, Kungsbacka och Håbo.

Är det OK om jag börjar med min egen lilla karta? Jag har ritat en karta över Skrotnisses lekplats i Trollhättan som jag erbjuder för helt fri användning. Orienteringskarta på Skrotnisses lekplats.

Kartor med banor

Finland

Norge

Danmark

Nya Zeeland

Andra fria kartor:
  • Jag har gjort ett arkiv med gamla skannade kartor från Trollhättan och Vänersborg.
  • Open Orienteering Map är ett projekt med samma idé som Open Street Map. Det startades i Storbritannien men finns nu även i Sverige. En karta som vem som helst kan uppdatera. Personligen tror jag inte att detta kommer bli något stort så länge inte klubbarna laddar upp sina kartor och det tror jag inte kommer ske. UPPDATERING: Numera finns detta bara för Storbritannien och Irland.
  • Genom projektet Hittaut.nu kan man också få kartor över ett tiotal städer runt om i Sverige.
  • Det finns några andra mer privata projekt, Ornö i Stockholms skärgård är ett. OL Alternativet påbörjade ett annat vid Harsprångets kraftstation mellan Gällivare och Jokkmokk. Senaste kartan finns här.
  • I Uppsala har man infogat en sammansatt orienteringskarta i kommunens karttjänst. Upplösningen är för dålig för att skriva ut men man kan ju titta på den på skärmen och se var det finns intressanta orienteringsområden. Öppnar man den på mobilen man även få positionen var man befinner sig med hjälp av GPS:en.

Vill man ha tag i en karta på andra ställen än de jag skriver om här ovanför kan man leta på Omaps.net där alla klubbar kan lägga in sina kartor och kontaktuppgifter. Tyvärr är det väldigt få som har gjort det.

Jag hoppas kunna uppdatera denna sida när jag stöter på andra fria orienteringskartor. Tipsa mig gärna. Jag har förresten också skrivit om inte fria orienteringskartor.

Annonser

19 reaktioner till “Fria orienteringskartor”

  1. Hej Snättringe SK i Huddinge där jag är kartansvarig, har lagt ut delar av vår kartbas i O-Maps högupplöst. Vill man ha kartor för träning på de områdena är det fritt. Skolgårdskartor o Lärkartor är fria för skolor. Bra sida du har!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s