Hur ritar man en orienteringskarta?

Jag fick en fråga för ett tag sedan om hur man ska börja när man vill rita en karta. Här försöker jag svara.

Fråga: Jag har funderat att börja rita karta runt omkring där jag bor
Men hur ska man egentligen börja?

Det beror på flera saker hur man går tillväga. Finns orienteringskarta idag bör du kontakta klubben som har den. Är det ett helt nytt område? Finns grundmaterial?

Hur man gör beror på om det finns någon karta där innan eller vad man kan få tag på för grundmaterial. Kartan jag ritade över Vänersborgs centrum var helt ny och där fick jag kommunens grundkarta som dxf-filer. Dessa kunde importeras in i Ocad. Det blir en del arbete i datorn innan man kan ge sig ut med att sortera vad man behöver ha för information på sitt eget grundmaterial när man ger sig ut. En del kan vara bra att ha som stöd när man är ute och rekar, t.ex. lyktstolpar. Detta kan man ju sedan ta bort.

I Ocad finns en funktion som kan byta ut alla symboler av samma sort på en gång. T.ex. alla byggnader, vägkanter, vattendrag. Den använde jag mig mycket av då symbolerna i filerna från kommunen var uppdelade mycket detaljerat. I mitt underlag var vegetationsgränser väldigt dåligt redovisat men det gick ganska bra ändå, en del fick jag fram med hjälp av Google Maps och kommunens egna ortofoton från deras hemsida. Höjdkurvorna hade 0,5 meters ekvidistans så där var det bara att välja vilka som skulle vara med.

Sen är det bara att skriva ut sitt grundmaterial och ge sig ut. Jag satte ett genomskinligt papper ovanpå som jag ritade ändringarna på. Detta skannade jag, la in som bakgrundsbild i Ocad och ritade av.

Finns karta idag kanske det är OK att revidera den om den inte är alltför gammal eller dålig.

UPPDATERAT: Jag har skrivit ett inlägg där jag samlat allt om att rita orienteringskartor.

Länkar:

Jag hittade en som gjort ett projektarbete om kartritning. Det har några år på nacken men som jag tror funkar ganska bra ändå.

IOF:s kartkommitté har en beskrivning på hur man ritar orienteringskartor. Jag har bara skummat lite snabbt och det kan nog vara lärorikt.

För att lära sig funktioner i Ocad finns en hel del videos på deras hemsida.

 

Annonser

One thought on “Hur ritar man en orienteringskarta?”

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s