SM-stafett – analys D21

Jag har kollat igenom de flesta av vägvalen jag har samlat ihop och tänkte försöka analysera lite hur löparna har sprungit och hur gafflingsvarianterna har skiljt sig åt. Tyvärr har inte så många ritat in eller laddat upp sina vägval så det är lite svårt att göra en bra analys. Jag nöjer mig med att kolla på herr och damklasserna och börjar här med damerna.

Jag börjar med att gå igenom hur gafflingarna skiljde sig åt i tid. Vi hade ju försökt att göra varje gafflingsavsnitt så lika som möjligt i tid men i en del fall lyckades vi inte riktigt bra. Jag har nöjt mig med att kolla tiderna på första och sista sträckan. Jag tror ändå jag får tillräckligt underlag. Genomgång av sträcktiderna (excel)

Första kontrollen var gafflad medan den andra, nummer 31, var gemensam. Om man räknar bort Annika Billstams tid, som är 38 sekunder snabbare är någon annan, så är de tre alternativen väldigt jämna.

Första kontrollerna i D21

Nästa gafflingsdel var antingen nummer 108-60-47 eller 78-60-63 innan den gemensamma radiokontrollen 35. Återigen är Billstam snabbast och här visar det sig att hon fick det alternativet som var klart snabbast. 108-60-47 verkar vara 20-30 sekunder snabbare. Kontrollerna 47 och 63 trodde vi på förhand skulle bli ganska svåra då man här går in i ett område med klart sämre sikt än tidigare och inte så mycket att läsa in sig på. Efter vad jag har hört visade sig också att det blev en hel del missar där.

D21 kontroll 2-6

Efter radiokontrollen, nummer 35, var det 3-gafflat igen. 109 eller 41 verkar vara så jämna det går medan 91 är 15-20 sekunder snabbare. Det är också denna som är kortast så det är ganska väntat. Även här verkar det som Billstam har fått kortaste alternativet och är snabbast.

D21 kontroll 6-8

Efter varvningen är det tvågafflat eftersom andrasträckan inte går runt åkern. Antingen hade löparna 107-85-81 eller 65-80-81. De allra bästa är lika snabba här men tittar man på tiderna för de 5-10 snabbaste ser man att 65-80-81 är klart långsammare, uppemot en halvminut.

D21 efter varvning

Några vägval

På sistasträckan i D21 gjorde Annika Billstam ett mycket bra lopp när hon gick ut med ledning på 1:08. och utökade till nästan fyra minuter. Visst måste hon ha sprungit bra men det berodde även på att de närmast jagande missade en del i inledningen. Eva Jurenikova i Domnarvet gick ut som tvåa men missade andra kontrollen rejält och var där som sexa, 4:34 efter Billstam. Till mål hade hon tappat ytterligare en dryg minut men plockat till tredje plats.

Eva Jurenikovas miss i början av SM-stafetten

Tove Alexandersson i Stora Tuna gick ut som fyra, 1:22 efter och hade även hon stora problem på andra kontrollen, enligt Jurenikova missade de helt på egen hand. Vid tvåan var hon 4:05 efter Billstam på fjärde plats och tog alltså sedan in lite tid in till mål. Kolmården som var tvåa vid andra kontrollen, 2:02 efter Billstam, tappade mycket tid på de följande kontrollerna upp till den gemensamma nummer 35.

Tove Alexanderssons miss i början av SM-stafetten

Genomgång av sträcktiderna (excel)

Karta alla kontroller (PDF)

Karta D21 alla gafflingar (PDF)

Länkar till vägval

Annonser

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s