Det kom en fråga

För ett tag sedan fick jag en fråga på e-posten gällande det jag skrivit om i examensarbetet. Här försöker jag ge ett svar.

Fråga:

Hej Jonas.

Jag var inne på din blogg och läste om tonkilometermetoden och jag har en liten fråga som jag hoppas du har tid att svara på för jag lyckas inte hitta något om den på nätet trots omfattande sökande:

Det är så att vi håller på att göra en liten ”vägförening” där jag bor med hjälp av tonkilometermetoden, och vi är två personer som tycker att vi bara borde betala ”från fastigheternas huvudsakliga utfarter/parkeringsplatser och fram till allmän väg”, medans ett par andra personer hävdar att man ska betala för ”all väg som gränsar mot/runt tomten”. Detta anser jag dock vara väldigt orättvist eftersom flera av oss bor precis där vägen delar sig i två delar (jag har exempelvis våran väg på båda sidor om min tomt) och visst skulle vi kunna köra ut någon annanstans på vägen än just vid våra parkeringsplatser, men vi gör ju aldrig det!

Jag hoppas verkligen du kan/har tid och lust att ge mig ett svar så jag vet om jag har rätt eller fel.

Med vänlig hälsning
Stefan


Försök till svar:

Hej!
Grundtanken med tonkilometermetoden är att man ska betala för den väglängd som man använder. Har vägen flera utfarter till allmän väg eller om det är ett vägnät (ex. kvarter) kan det göras en bedömning om hur ofta man kör olika vägar.
Inom tätbebyggda områden kan kommunerna ta ut gatukostnader för nybyggnation eller kvalitetshöjning och då finns en metod där man tar betalt för vägen utmed sin tomt, denna metod kan bli ganska orättvis beroende på hur stor del av tomten som är utmed vägen eller om man bara har utfart.
Men allt detta har ju lantmätaren koll på så det är ingen risk att det blir fel i lantmäteriförrättningen.
 

Annonser

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s